2008. szept. 12.

Hontalanok, haza!



(Fotó: port.hu - részlet a Szamszára című filmből)

Vannak még csodák! A magyar kormány, korábbi terveivel ellentétben mégsem utasítja ki hazánkból az engedéllyel itt tartózkodó tibeti menekülteket. Mint talán ismeretes, egy decemberi kormányrendelet értelmében nem léphettek volna be Magyarországra, és nem tartózkodhatnának az ország területén az emigráns tibeti közösség tagjai, mivel – hontalanságuk miatt - nem rendelkeznek megfelelő személyi iratokkal. A kormánydöntés miatt elviekben a Nobel-békedíjas dalai láma sem látogathatott volna hazánkba.
Kiutasították volna Magyarországról a hat éve törvényesen itt tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét is. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek – annak ellenére, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét – szeptember 8-ig el kellett volna hagynia Magyarország területét. A szerzetes „mellesleg” most készül befejezni az első tibeti-magyar nagyszótárt.
A hazai és a nemzetközi tiltakozás azonban meghozta eredményét: a kormány elállt szándékától. A Magyar Hírlap hívta fel a különös helyzetre a figyelmet, a cikk hatására hamar belpolitikai és nemzetközi botrány robbant ki. Emiatt az illetékes minisztérium bejelentette, hogy módosítják a vitatott passzust.
Az indiai kormány által a hontalan tibetieknek kiállított "személyazonossági igazolást" a világ szinte összes országa elismeri, azzal utazik a dalai láma is. A hír a nemzetközi sajtóba is eljutott, a Tibetre szakosodott és világszerte jelentős olvasótáborral bíró Phayul.com angol nyelvű cikkben foglalkozott az üggyel az MTI-re és Magyar Hírlapra hivatkozva.
Néhány napja még megingathatatlannak tűnt a kormányzati ukáz: tibetiek, haza! A szaktárca illetékesei határozottan állították, nincsen itt szó kérem semmi tévedésről, menniük kell! Hogy pontosan hova is, lévén hontalanok, arra nem terjedt ki a szigorú hivatalnoki figyelem. Már el is képzeltem lelki szemeim előtt, hogyan penderítik ki a határon Csögyal Tenzint társaival együtt és néhány keresetlen szó kíséretében utána lökik a készülő szótár jegyzeteit is. Vagy hogyan fordítják vissza a dalai lámát Ferihegyen, mondván, ő aztán nem léphet „Buddhapest” földjére! Már készültem ide feltenni a széles látókörű illetékesek email-címét (én is körlevélben kaptam), hogy ha valaki szeretné megköszönni nekik ezt a mély bölcsességet, ne fogja magát vissza. Erre tessék, maradhatnak! Gondolom, belátták, micsoda világra szóló blama lenne ez a minisztériumi korlátoltság.
Úgy látszik, tibeti szótárt alkotni sosem volt egyszerű dolog. Már Kőrösi Csoma Sándornak is magyarázkodnia kellett a brit főkormányzóság előtt, feljegyzésekkel kellett bizonyítania, hogy tibeti-angol szótárt készít és nem kém. Neki sikerült, egyelőre Csögyal Tenzinnek is. Ő sem kém.
Nem vagyok teljesen naiv, tudom én, mire megy ki a játék. Hogyan próbál a kormány egyszerre két lovat megülni. Kedvébe járni a kínai kormánynak, ugyanakkor eleget tenni a kínai Tibet-politikát bírálók követeléseinek is. Nem lehet könnyű. Pár hónapja már a Kínát elítélő országgyűlési határozatot sem sikerült keresztül verni a parlamenten. De ebbe most nem szeretnék jobban bele menni, nincs hozzá se kedvem, se gyomrom. A lényeg, hogy az emigránsok egyelőre maradhatnak. Remélem, nem csak addig, amíg a szótár elkészül…

Pásztor Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...