2008. szept. 15.

Közélet

Interjúk, beszélgetések

Beszélgetés Gidai Erzsébet közgazdász professzorral, a Társadalomkutató és Előrejelző Intézet vezetőjével a kilátástalan adósságszolgálatról, a spontán privatizáció következményeiről és a kilábalás esélyeiről.

Interjú Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével egy erős jobboldali párt kialakulásának esélyeiről, a társadalom ketté szakadásáról és a korrupcióról.

Pető Iván, az SZDSZ elnöke a Demokratikus Charta hallgatásáról, Bokros Lajos végkielégítéséről és a Fodor Gábor elleni támadásokról.

Beszélgetés Pokol Béla politológussal a "médiahidráról", a hirdetési maffiákról és az új szellemi vakságról.

Interjú Csintalan Sándorral, az MSZP ügyvezető alelnökével "TGM"-ről, az egykori káderekről és a partnerek testszagáról.

Lezsák Sándor, az MDF elnöke a pártszakadásról, a kormány hibáiról, az önvizsgálat szükségességéről és a választási vereség okairól.

Szabad György, az Országgyűlés elnöke a demokratikus átalakulás helyzetéről és a parlament előtt álló feladatokról.

Baja Ferenc, az MSZP elnökségi tagja a kormányprogram végleges változatáról és a koalíciós együttműködésről.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke: "A rám adott mandátumok száma több, mint amit megérdemeltem".

Kántor Ferenc, a honvéd vezérkar hadműveleti főcsoportfőnök-helyettese a magyar katonák szerepéről a nemzetközi békefenntartó missziókban.

Kulin Ferenc: "Az MDF-kormány valójában sosem volt hatalmon."

Haraszti Miklós, az SZDSZ médiaprogramjának szerzője, Csurka István, a MIÉP társelnöke, Farkasházy Tivadar, a Hócipő főszerkesztője, Zsigmond Attila, a parlament kulturális és sajtóbizottságának MDF-es elnöke és Bencsik Gábor, a MÚOSZ főtitkára a sajtószabadságról.


(Feltöltés alatt!)

Kommentárok, jegyzetek, elemzések

Korlátok és kifutók: álmok és valóság - Az egyesült Európa mozgástere, lehetőségei Maastricht előtt és után.

Káposztapolitika -"Ennek az országnak számtalan lehetősége lett volna az utóbbi időben arra, hogy sorsának alakítását a maga kezébe vegye, egy-két biztató kísérlettől eltekintve mégis mindig a legkönnyebb utat választotta."

Tankok helyett bankok diktatúrája - A nemzetközi pénzvilág adósságcsapdájában.

Csiang, a kedves - Kínának mindent szabad?

Dupla nulla - "A pénzügyminiszternek annyi időbe kerül összeütni egy intézkedési csomagot, mint másnak megsütni reggelire a tojásrántottát vagy átlapozni az aznapi újságokat."

Göncz: alkalmas? - "Eleget tett-e eddig az államfővel szemben támasztott követelményeknek?"

Madonna és Torgyán - "A világhírű popénekesnőben és a Független Kisgazdapárt elnökében van valami közös."


Átvilágítás - "Kételyeink és kérdéseink kifogyhatatlanok. A törvény sokat vitatott hiányossága, hogy nincs valódi szankciórendszere, vagyis a nevek nyilvánosságra hozatala mellett semmilyen eszköz nincs a jogalkalmazók kezében a közélet tisztaságának előmozdítására."

A köztársasági elnök jogai és a népszavazás - "A köztársasági elnök feladatának növelése, egyfajta félprezidenciális rendszer bevezetése megváltoztatná a hatalomgyakorlás mostanáig kialakult rendjét. A kérdés: indokolt-e most egy ilyen változás?"

Alapszerződések - "A jelenlegi helyzetben az értelmetlen engedékenység nem zabolázhatja meg az arcátlan nacionalizmust és a feszítő magyarellenességet."

A széparcú párt - "Hétfőn már az ötödik sajtóbeszélgetést rendezték egy hónapon belül, amelyen egy kis ropi meg kóla mellett Boross Péter folytatott jó hangulatú csevegést az újságírókkal. A cél világos..."

Helykereső - "A Fidesz válaszát ismerjük, céljaik közül pedig csak egy teljesült: az MDF-kormány megbukott. Nem Orbán Viktor és csapata volt azonban az, amelyik ezt megtette."

Sehollakók - "Sehollakó, hontalan kurdok védelmére hivatkozva lőttek szét egy iraki repülőt nemrég az amerikai katonák. Apró jelek egy kibontakozóban lévő újabb konfliktusból?"

Zsebpénz és zsarolás - "A politikamentesség, a megbízhatóság, az udvariasság és a gyors ügyintézés ma már éppúgy társadalmi igény, mint a közvéleményt irritáló brutalitás vagy a gazdasági csalások elleni hatékony fellépés."

Babonák - Sukot nehéz kiengesztelni. Egy módja például, ha a vadász teljes szívéből megbánja tettét (de csak akkor!), kihúz három szöget a bakancsából, majd miközben beüti azokat a puska tusába, megfogadja, hogy soha többet nem árt az erdők-mezők lakóinak.

Csak semmi csalás! - A pénztárosnő fiatal és magabiztos. "Fogadópultja" előtt hosszú sor áll, de a legjobb jóindulattal sem lehetne rá azt mondani, hogy kapkod. Az idő pénz, illetve "hivatalos" pénz: hamis bankjegyet nem lehet "rásózni".

Nyár '92 - Nyár van. Törpeluciferesen, népi-nemzetiesen, liberálisan és szociálisan nézve is a dolgot: nyár; tikkadt szöcskenyájakkal, petrencével és hajókirándulással, vagy azok nélkül. Nincs apelláta, ha nem lesznek résen hűsölő nyugodt erők és lubickoló ellenzékiek, a hőség, eme bolsevik ármány betesz a nemzetnek megint.

Lélektani fordulat - A növekvő társadalmi elégedetlenség és a kormányzati politika elszigetelődése azonban azt jelzi: szükség lenne a párbeszédre még akkor is, ha az nem mindig vezet eredményre. Ellenkező esetben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy mielőtt kialakulhatna egy új stílus, visszatér a régi.

A farkas kisujja és ami utána jön - A konvencionális hazugságrendszerek ördögi körében alkuk, hosszabb-rövidebb kompromisszumok születhetnek, a társadalom számára sokat ígérő változások semmiképpen sem. Ahogyan ez a kabinet sem volt képes valódi alternatívákat, elfogadható kiutat mutatni az emberek számára, úgy a jövőre felálló, már körvonalazódni látszó erők sem tudnak majd. Hosszú menetnek nézünk elébe, s ebben csak az vigasztalhat némiképp bennünket, hogy a világ számos táján a hazugságrendszerek is működnek valahogy - néhol egész fényűzően -, s eme hazugságban mégiscsak van élet.


(Feltöltés alatt!)

Riportok, beszámolók

Megszületett a kisded - boldog karácsony - Ünnepkereső kóborlás szenteste éjszakáján, szemlélődéssel és alkalmi munkával.

XX. századi sámánok - harci díszek nélkül - Átmenni a tűzön annyi, mint keresztüllépni a félelmeinken.

Ha rád száll a füst, láma lehetsz - Buddha úgy gondolta, hogy a szenvedés megszüntetéséhez olyan fegyelmezett és tiszta tudatállapotot kell létrehozni, amely a kötöttségektől való megszabaduláshoz vezet.

Hogy Magyarországon is "életformává" váljon - Huszonkét éves szünet után ismét beindult hazánkban a rendszeres belföldi polgári légi közlekedés.

Lenin eltűnt, de a szegénység megmaradt - Az énekes ukrán, a gitáros orosz, a dobos pedig magyar. A szinte üres táncparketten az egyik helyi nagyvállalat főkönyvelője támogat egy nőt (táncolnak), s a rossz nyelvek szerint nyílt titok: a férfi "milliárdos üzletekkel játszik".

Patkánycsali: kakaóvajjal kent birkafaggyú - Mohával benőtt csatornanyíláson merülünk alá képzeletben az alsó világba. Ismeretlen helyen járunk. Szenny, bűz, fertő - patkányok, férgek otthona.

A szolidaritás eszméje Nyugaton tananyag - "A társadalom valódi megszervezése nem csak professzionális feladat, ami a hivatásos alkalmazottak osztályrésze. Az önkéntesség szemlélet és tevékenység is egyben, jelentős emberi erőforrás, amit tudatosan kellene hasznosítani az államnak."

Számtalan az út az egyetlen Istenhez - Haribol - üdvözöl egy mosolygós, indiai ruhába, száriba öltözött lány, de mielőtt belép a templomba, az oltár felé leborulva adja meg a tiszteletet a szent helynek és Krsinának. A csinos bhakta három elvégzett egyetemi év után jött rá, hogy életének valódi célja a Krisna-tudat.

A bizottsági tag felesége vette meg a telket - "Visszaél-e a tisztségével az a városi képviselő, aki olyan önkormányzati telket vásárol meg maga, vagy családtagja részére, amelynek az értékesítését nem hirdették meg nyilvánosan, viszont tagja annak a bizottságnak, amely az eladásról dönt? Mulasztást követ-e el a bizottság, ha több jelentkező esetén nem ír ki árverést az értékesítésre?"


(Feltöltés alatt!)

Aktuális


Cívishír
Méhészet
(A Méhészet folyóirat 2011. évi 1-12. számaiban megjelent cikkeim a kiadó kizárólagos közlési jogának lejártát követően, a megjelenéstől számított 3 év után kerülnek fel a honlapra.)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...