2010. aug. 16.

Az elme csapdájában




"A megvilágosodás itt van, most van, örökké van. Ha nincsenek fogalmaid, akkor ezt közvetlenül és kétségbevonhatatlanul tudod. Ám ha bármilyen fogalomhoz ragaszkodsz, akkor nem vagy ennek tudatában. Ebben a tudatlan állapotban azt gondolod, hogy el kell érned a megvilágosodást, mert nem vagy tudatában annak, hogy már szabad vagy, s hogy mindig is szabad voltál. Ezért hát kijelölsz magadnak egy célt, megvilágosodásnak nevezed, majd hatalmas erőfeszítést teszel azért, hogy elérd.
Ha ily módon keresed a megvilágosodást, akkor szükségszerűen van valamilyen elképzelésed arról, hogy milyen lesz. Az elme nagyon ravasz és körmönfont. Amennyiben hatalmas energiát fektetsz abba, hogy elérd és megtapasztald ezt a célt, akkor az elme megteremti számodra a kívánt tapasztalást, majd megengedi neked, hogy élvezd. De ez nem a megvilágosodás megtapasztalása lesz, hanem annak a megtapasztalása, amit a megvilágosodásról képzeltél. Amikor ez megtörténik, azt gondolod, hogy megvilágosodott vagy, hiszen tapasztalatod tökéletesen megfelel a megvilágosodásról előre gyártott elképzelésednek. Ezek az elme alkotta megtapasztalások nem állandó, természetes állapotok. Időleges mentális élmények, melyek az időben jelennek meg, és el is tűnnek."

(Forrás: Srí H. V. L. Púndzsa: Az igazság oroszlánja - Egy advaita mester feljegyzései)

4 megjegyzés:

fruschka írta...

bocsi, hogy ide - kicsit off, de meg akartam jegyezni, hogy nagyon érdekesek a régi interjúid, írásaid. Nem is tudtam, hogy ilyen aktív szereplője voltál a közéletnek, majd elolvasgatom őket szépen :)

P. Z. írta...

Az a rész még elég hiányos, de majd szép lassan bővítgetem.

fruschka írta...

de miért van szükség előzetes moderációra? Szoktál kapni necces kommenteket?

P. Z. írta...

Még nem kaptam, csak szeretem látni előre, mi megy ki. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...