2010. jún. 4.

A lélek súlya



Alejandro Gonzáles Inárritu 21 gramm című filmdrámájának a története önmagában nem különösebben eredeti: egy anya (Naomi Watts) egy közúti balesetben elveszíti férjét és két kislányát. A férfi szívét transzplantáció keretében egy súlyosan beteg matematikus (Sean Penn) kapja meg, aki elhatározza, hogy kideríti, kinek köszönheti új életét - de amikor találkozik az asszonnyal, beleszeret és sorsuk összefonódik.
A 21 gramm azonban a szokványos történet ellenére nem egy szokványos film. Sajátos képi megjelenítésével, az idősíkok váltakozásával, a zseniális egyéni alakításokkal elemi erővel képes bemutatni a tragédia nyomán kibontakozó és elmélyülő szenvedést, pontosabban a szenvedések véget nem érő láncolatát. A baleset hatására olyan emberek élete kapcsolódik össze, akik valószínűleg enélkül soha nem találkoztak volna és a feldolgozhatatlannak érzett csapás miatt nem képesek kilépni a bénultság és reményt vesztettség körforgásából. Még a balesetet okozó sofőr (Benicio Del Toro) sem, aki korábban visszaeső bűnöző volt, de megtért és vallásos életet kezdett. A film egyik nagy erőssége éppen az ő szerepének és vívódásának hiteles bemutatása, a Jézusban hívő ember igazságtalanság-érzete az általa okozott, de őt is sújtó tragédia miatt.

A film címe azon a 19. századi legendán alapszik, hogy a test a halál pillanatában 21 grammot veszít a súlyából. Úgy vélték, ennyi lehet a lélek súlya, amely a testből eltávozik. De ha a lélek súlytalan, mi az, amivel ilyenkor könnyebbek leszünk?
Talán az élet terhével?

Pásztor Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...