2011. márc. 5.

Egy csipetnyi India


Fotók: Pásztor Zoltán

Az egyik közelmúltbeli balatoni családi nyaralásunk alatt ellátogattunk a somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központba és Biofarmra, amit a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hozott létre és üzemeltet. A szép természeti környezetben, lankás dombok között elterülő falu kb. 30 kilométerre található a Balatontól, a Krisna-völgyet útbaigazító táblák sora jelzi. A farm bejárata a település egyik belterületi telkén található. A belépőjegy megváltása után szép, díszburkolattal ellátott úton sétálhatunk be, kétoldalt gondosan művelt zöldséges kertek láthatók. A völgyben két életnagyságú elefántszobor között vezet az út, a közelben nagyon szép parkok, pihenők, emlékhelyek (3. 4. kép) késztetik megállásra a látogatót.


A templomba (9. kép) csak idegenvezetővel lehet belépni, egyébként a telep - a magánlakások kivételével - szabadon megtekinthető. Nekünk egy szimpatikus fiatalember magyarázta el részletesen, hogyan telnek a farmon élő, mintegy 130 hívő mindennapjai, melyek vallásuk alapjai, értékei, szertartásai. A látogatók beszámolót hallgathattak meg a Hare Krisna-mantra fontosságáról, sőt zenei kíséret mellett a vendégek is bekapcsolódhattak előbb az éneklésbe, majd egy kis közös táncolásba is.
Az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy a farmon az "egyszerű élet, emelkedett gondolkodás" elvét követve minden nap közös lelki gyakorlatokat végeznek, a 150 hektáros területen pedig ökológiai gazdálkodásban termelik meg a saját maguk ellátását szolgáló élelmiszereket, egyes termékekből, például zöldségből és mézből még fölöslegük is szokott keletkezni. Az 1996-ban felszentelt templom falai a magyar vidéken jól bevált vályogból készültek, míg a télikert, a kerengő, a díszítések és freskók az indiai kultúrát idézik.









A gazdagon illusztrált templom központi helyén látható a faragott márvány oltár (12. kép), amelyen Krisna és örök társa, Srímatí Rádhárání szoborformái állnak. A hívek egy része családos, de vannak közöttük szerzetesek is. A Krisna-völgynek már olyan lakója is van, aki itt született, szülei itt házasodtak össze és itt élnek.
A szakemberek bevonásával kidolgozott Krisna-völgy program - elmondásuk szerint - egy hosszú távon fenntartható, környezettudatos életmód megteremtését teszi lehetővé. A gyógynövények szárítására egy hatalmas sátorban van lehetőség. A főépületben étterem is üzemel, ahol megkóstolhatók a helyben termelt alapanyagokból készített - számomra nagyon finom, bár kicsit erősen fűszerezett - vegetáriánus ételek.
A faluközösség egyik célkitűzése az önfenntartás. Nemrég adták át a 210 négyzetméteres pincét és terménytárolót (15. kép), amely 200 ember számára egy teljes évre elegendő zöldség és gyümölcs tárolását teszi lehetővé.
A völgy lakói saját tehenészetet tartanak fenn, a "Tehénvédelmi Központ" kapacitása 60 férőhelyre növekedett. Arról nincs fotóm, mert a nagy távolság miatt oda nem gyalogoltunk el, de távolról láttunk nagy szarvú szürkemarhákat és tehénszekereket. Jelenleg is több fejlesztésen dolgoznak, a közelmúltban kezdődött el a vegyszerek nélkül üzemelő, nádgyökérzónás szennyvíztisztító telep és hálózat építése. A völgyben nem használnak vezetékes áramot és vezetékes gázt, a megújuló energiaforrások kihasználására helyezik a hangsúlyt, sok napelem és szélkerék üzemel a házakon.
Összességében elmondható, hogy Krisna-völgy meglátogatása akár egy kellemes családi-baráti kirándulásnak is kiválóan megteszi, a szép környezet megtekintése mellett a vaisnava kultúrából is tetszés szerint kaphatunk ízelítőt, akit pedig még részletesebben érdekel ez a vallás, akár egy tanfolyamra is beiratkozhat.

P. Z.













Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...