2012. jan. 1.

Tíz lépés távolság


Január 1-jén, 13.20 órától sugározza a tv2 televízió a Hős című, 2002-ben készített hongkongi-kínai filmet. A levegőben röpködő harcosok látványa ne tévesszen meg senkit, nem ez a lényeg, végül kiderül mindennek az értelme. Nagyon jó film.


"Kína történetének egyik legvéresebb korszaka ez: a birodalom hét királyságra szakadt, a különböző uralkodók évszázadok óta vívnak elkeseredett küzdelmet a hatalomért, a halál és a szenvedés a mindennapi élet részévé vált. A hét királyság közül a Csin birodalom a legerősebb, királya az egész országot meg akarja hódítani, hogy ő lehessen a Kínai Birodalom első császára. A többi uralkodó orgyilkosok seregét küldi ellene, de mindeddig senkinek sem sikerült a közelébe férkőznie.

A merénylők közül senki nem jelent akkora veszélyt, mint a király ellen szövetkezett három legendás harcos: Törött Kard, Repülő Hó és Végtelen Ég. Csin királya hatalmat, tonnányi aranyat és személyes meghallgatást ígér annak a harcosnak, aki legyőzi három félelmetes ellenfelét, csakhogy ez szinte lehetetlen feladat, tíz év alatt senkinek sem sikerült. Ezért amikor egy titokzatos idegen, Névtelen érkezik a palotába a legyőzött harcosok legendás fegyvereivel, a király türelmetlenül várja, hogy hallhassa az összecsapás történetét. A király izgatottan hallgatja végig az előadást, de aztán valami váratlan dolog történik: a király előáll egy teljesen más teóriával arról, hogyan került vele Névtelen szemtől szembe.

Hamarosan kiderül, hogy ez a történet jóval bonyolultabb és szövevényesebb az imént hallott mesénél. A történet középpontjában Névtelen, a magányos farkas és Csin király, a nagy hatalmú uralkodó áll - köztük mindössze az a tíz lépésnyi távolság. Ezen a tíz lépésen belül bontakozik ki ez az örök érvényű történet szerelemről, tiszteletről, kötelességtudatról."

(port.hu)

3 megjegyzés:

Rihárdó írta...

Na éppen 'véletlenül' odakapcsoltam, és még csak nem is olvastam a blogot:)
Nekem tetszett a képi világa, csodálatos képek voltak benne, ahogy a pillanatot látványban és hangban ábrázolták, hát magával ragadó volt.

A méhecskés animációsról véletlenül lecsúsztunk, a jövő héten pótoljuk:)

P. Z. írta...

A festői szépségű képek miatt érdemes DVD-n, jó minőségben megnézni. Persze, a mozi lenne az igazi, úgy sajnos nem láttam.

P. Z. írta...

"A király a közösség szakrális személye, aki tudja és látja az Utat. Szellemi rend, kormányzói rend, gazdasági rend, szolgaság mind őt követi. A király pap és katona, bíró és miniszter, a föld és az arany ura, a szolgák parancsolója. De semmi sem az övé, mert ő több, mint pap, katona, kormányzó, gazdag ember és parancsoló. A király a kocsihajtó. A vezető az Úton, amelyen az emberiség közösen az eredethez, az isteni létbe visszatér. A király ezt a reintegrációt nem tetteivel és szavaival, hanem létével vezeti, semmi egyébbel. A király életében minden a király létének szakrális fensőbbségén múlik. A király nem parancsoló és cselekvő és nem gondolkozó és nem keres új igazságokat és nem kutatja a szellemet és nem tanul és nem szerez tudást. A király nem tesz egyebet, mint: művel. Szakrálisan műveli önmagát, hogy fénye fényesebb, értelme értelmesebb legyen, hogy ez a fény és értelem szabadon és lenyűgözően sugározzon a nép egészére, hogy példa legyen és világosság. Ez az antarjamin, a kocsihajtó."
Ezt a filmet Hamvasnak látnia kellett volna...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...