2010. szept. 17.

Jan Garbarek újra Debrecenben



Hamarosan ismét Debrecenben koncertezik Jan Garbarek: december 7-én, 19 órától lép közönség elé a Kölcsey-központ nagytermében. Az Európa legjobb tenorszaxofonosaként számon tartott, 63 éves norvég zenész régi kedvence a magyar hallgatóságnak. A legemlékezetesebb cívisvárosi fellépésének minden bizonnyal az 1985-ös jazz napokon, az elektromos hegedűn játszó, indiai Lakshminarayanan Shankarral közösen bemutatott koncertje nevezhető (a Song for Everyone című albumról egy részlet az alsó ablakban meghallgatható).
A program hivatalos ajánlójában ez olvasható:
Jan Garbarekre nem lehet csak jazz-zenészként tekinteni. Bár John Coltrane-on nőtt fel – a szaxofon óriást hallva döntötte el, hogy ő is ezen a hangszeren fog játszani –, hamar felfedezte magának a keleti kultúrák zenéjét (ahogy Coltrane is), majd más irányokba is feszegetett zenei határokat. Hamar kialakult sajátos hangja és stílusa, amelyet a jazzben kevésbé elmélyültek is könnyen felismernek. Garbarek hangjában mindenki megtalálta a neki valót: görög, indiai és szláv zenészek, zeneszerzők írtak az ő szaxofonjára dallamokat, beleszőve saját kultúrájuk egy-egy jellegzetes motívumát. Ahogy elmeséli, nem volt egyszerű rátalálni erre a sajátos hangzásra. „Coltrane 'Countdown'-jával kezdtem, amiben rengeteg hang van. Pontosan ugyanazt játszottam, aztán igyekeztem kivenni a tőlem felszínesen szóló hangokat. A 'gyomlálás' után eljutottam egy letisztult szintre, ahol az esélye meg volt annak, hogy valami újat teremtsek”.
Garbarek az elmúlt években hazánkban is járt legsikeresebb munkájával, az Officiummal, melyben középkori dallamokat játszik a Hilliard Ensemble társaságában. Az Officium időutazása továbbra is tart világszerte, közben azonban saját csapatával is turnézik -parádés szereposztással: a billentyűs Rainer Brüninghaus, akivel már több mint húsz éve együtt zenélnek, a basszusgitáron a brazil származású Yuri Daniel játszik, s a trió az ütőhangszerek mesterével, az indiai Trilok Gurtuval egészül ki.

http://www.fonixinfo.hu



"Garbarek akkor is fúj, ha éppen nem játszik. Félreáll a színpadon s míg a többiek zenélnek, ő nyomja magában, egyedül. Mély lélegzetű zene ez, skandináv melankóliával és azokkal a másoktól oly ritkán hallható, magasba röpítő fényes hangokkal. Nem, ez nem dzsessz, ez Garbarek beszédmódja. Szaxofonjának szférikus beszéde. Ráolvasás.
Így volt ez a veszprémi várban is. Garbarek a levegős, helyenként teljesen lecsupaszított játékával már a koncert kezdetekor egyértelműsítette: itt nem lesz mellébeszélés, habverés, mélybúvár kaland következik."

(Részlet a naplo-online.hu beszámolójából, amely a 2009-es veszprémi koncertről készült. Teljes cikk a linken.)

Jan Garbarek: Nem stílusokban gondolkozom - az index 2006-os interjúja.
L. Shankar-Garbarek-Gurtu az 1985-ös debreceni jazz napokon.
Itt pedig Trilok Gurtu zenél.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...