2010. szept. 7.

Tibeti filmhét a Sambhalában

A dalai láma budapesti látogatása tiszteletére tibeti filmhetet rendez a Sambhala Tibet Központ (Budapest, 1012. Attila út 123. 11-es csengő) szeptember 10-től 17-ig.

A program:

2010. szeptember 10., péntek
14.00: Kundun
16.00: Gyógyító Buddha
18.00: Tibet: Buddhista trilógia
20.00: Reneszánsz I-II.

2010. szeptember 11., szombat
14.00: Hét év Tibetben
16.00: Ez maradt Tibetből
18.00: Tibet története I-II
20.00: Titkos küldetés Tibetbe

2010. szeptember 12., vasárnap
14.00: A Tibeti Halottaskönyv I-II
16.00: Mulandóság – Őszentsége a XIV. Dalai Láma élettörténete
18.00: Nap a felhők mögött
20.00: Reneszánsz I-II.

2010. szeptember 13., hétfő
16.00: Tibetben a lélek
18.00: Tibet története I-II
20.00: Titkos küldetés Tibetbe

2010. szeptember 14., kedd
16.00: Az élet vendége - Csoma legendárium
18.00: Ez maradt Tibetből…
20.00: Tibet: Buddhista Trilógia

2010. szeptember 15., szerda
16.00: Tibet az elveszett ország
18.00: Gyógyító Buddha
20.00: Tíz kérdés a Dalai Lámához

2010. szeptember 16., csütörtök
16.00: A tibeti jógik
18.00: Tibet története I-II.
20.00: Titkos küldetés Tibetben

2010. szeptember 17., péntek
14.00: A lázadó szerzetes – Gedun Csöpel élete
16.00: Nap a felhők mögött
18.00: Tibet: Buddhista trilógia
20.00: Reneszánsz I-II.

Kundun



Kundun (1997)
(amerikai film/angol/magyar nyelv/magyar felirat 130’)
Rendező: Martin Scorsese/zene: Philip Glass.

"Kundun, Jelenlét - így nevezik a Dalai Lámát a tibetiek. A buddhista vallás fejének önéletrajzi írása alapján készült film 1937-ben kezdődik, amikor egy kis tibeti tanyán rábukkannak a kétéves Tenzinre, akiről kiderül, hogy ő a Dalai Láma XIV. reinkarnációja. Négyévesen a gyermek a Potala Palotába kerül, ahol először még nem érzi jól magát, később azonban megbarátkozik új környezetével. A már felnőtt Kundun felismeri a veszélyt, amit a kommunista Kína jelent Tibet számára. Kína be akarja bizonyítani, hogy Tibet Kína része, és ezért nem riad vissza az erőszak alkalmazásától sem. Ettől kezdve Őszentsége vállára szinte elviselhetetlenül nagy súllyal nehezedik saját és népe sorsa."
2010. szeptember 10./péntek/14.00

Hét év Tibetben



Seven years in Tibet (1997)
(amerikai film/magyarul beszélő/magyar felirat 130’)
Rendező: Jean Jacques-Annaud/Henrich Harrer szerepében: Brad Pitt.

"A Hét év Tibetben című könyv előszava - megjelent a Bódhiszattva kiadónál.
Mára Nyugat számára Tibet vagy csupán az izgalmas misztikum fényét, vagy pedig a börtön-lágerek sárga lámpáinak vigasztalan pislákolását jelenti. Nem igazán lehet tudni, melyik fogja végérvényesen elhomályosítani Tibet igazi, természetes, áhított arcát. Világunk legborzalmasabb pusztításának idején játszódik ez az európai kultúra egyik központjából érkező ember és a régi Tibet találkozásáról szóló könyv. Az egyik kultúra félreértelmezett felsőbbrendűségénél fogva pusztít, míg a másik anakronisztikusnak tűnő szellemisége miatt fog hamarosan pusztulni. Heinrich Harrer mint - nemcsak alaposságánál fogva-ízig-vérig igazi német lelkületű ember kerül barátjával, Peter Aufschnaiterrel mesésen kalandos szökések sora után Lhászába, Tibet fővárosába, a Dalai Lámák ősi székhelyére.
Elsősorban róla szól a könyv, hogyan látja az éles szemű utazó és tapasztalt hegymászó szemével Tibet hétköznapjait, és a Dalai Láma udvarának életét. Hogyan kerül kapcsolatba és később barátságba a fiatal Dalai Lámával, és válik tanítójává az európai gondolkodásmód és technikai csodák megismertetésében. Szemtanúként hogyan látja és éli meg a helyszínen a Tibettel szemben mindig résen álló nagyhatalom, Kína gátlástalan, rafinált politikai sakkjátszmáit, és leplezetlen végjátékként 1949-ben a világ tetejének gyarmatosítását.
Szerencsére nemcsak kalandos útleírás, érdekes korkép, és néprajzi megfigyelésekben is bővelkedő beszámoló ez a könyv, hanem elsősorban egy önmagával küzdő ember belső életének megváltozásáról, spirituális fejlődéséről szóló szinte akaratlan önvallomás is. Az ember tiszta vagy téves tudata és a megélt, kivetített külvilág: e két dolog uniója, feszültsége és ennek polaritása okozza szenvedésünket vagy boldogságunkat anyagi világunkban.
Létezik-e valami tiszta mező, boldog sziget, meg tudjuk-e találni itt a földön Sambhalát, tudatunk mitikus birodalmát, ahol a szomorúságtól ugyan nem, de a szenvedéstől, fájdalomtól végre mindenképpen megszabadulhatunk? Hogy Harrernak sikerült-e, ennek eldöntése nem a mi feladatunk, de talán az nem véletlen, hogy mindez Tibetben történt, abban az országban, ahonnan az emberi élet szellemi hagyománya - minden materialista nyomás ellenére - máig is a leghitelesebbként sugárzik a világba."
2010. szeptember 11./szombat/14.00

A többi filmismertető az oldaltörés után.




A lázadó szerzetes - Gedun Csöpel élete

Angry Monk: Reflections on Tibet (2005)
(svájci dokumentumfilm/angol-tibeti nyelv/angol-magyar felirat 97’)
Rendező: Luc Schaedler.

"Tibet egy titokzatos ország volna a világ tetején, ahol felvilágosult szerzetesek élnek?
Egy volt csupán köztük, aki nem volt hajlandó beállni a sorba: Gedun Csöpelnek hívták e vándorló szerzetest, aki 1934-ben otthagyta a kolostori életet és egy új kihívás nyomába eredt. Szabad szellemű és sokoldalú személyiség volt, messze megelőzte korát és azóta is termékenyítően hat, jelképezve a reményt, hogy Tibet egy napon ismét szabad lesz. A fennálló rend lázadó szellemű és szókimondó bírálójának számító Gedun Csöpel magára zúdította a tibeti hatóságok haragját. A filmbeli időutazás e a különös szerzetesnek az életét kíséri végig, bemutatva a régi Tibet valódi arcát. A film sok érdekes és ritka részletet tartalmaz korabeli filmekből is, amit a nagyközönség most láthat első alkalommal. De nem marad a múltnál, hanem ügyesen ide-oda vált a hagyomány és a modernség között.
A filmarchívumok régi karavánokat és kolostorokat ábrázoló képei váltakoznak a diszkójelenetekkel és a többsávos autóutakkal Lhászában, ahol zarándokok borulnak arccal a földre, miközben körbejárják a szent templomot. A lázadó szerzetes lenyűgöző bepillantást enged azon országba, melynek eseménydús történelme a mindennapi élet sokféleségében és ellentmondásosságos jellegében is visszatükröződik.
Végeredményben, ez az úti film egy olyan emberről szól, aki elhagyta otthonát, azt keresve, amely a hagyományos Tibetet feloldja merevségéből. A társadalmon kívül álló, új dolgokra mindig nyitott egyén a saját hazájában is idegenné vált, külföldön pedig hontalannak számított. Ezért vált belőle a két világ vándora."
2010. szeptember 17./péntek/14.00

A Tibeti Halottaskönyv I-II.

The tibetan book of death (1994)
(japán-francia-kanadai film/angol nyelv/magyar felirat 90’)
Rendező: Hiroaki Mori, Yukari Hayashi, Barrie Angus.

"A Tibeti Halottaskönyv leírása szerint a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőségeket kínál. Vagy belekövesedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát. A Tibeti Halottaskönyv arra tanít minket, hogy ez a lehetőség életünk minden percében nyitva áll. A Lét tündöklő folyamának se kezdete, se vége nincs; csak mi, emberek vetítjük (ki) rá az élet és a halál, az öröm és a rémület, az istenek és a démonok képeit.
A haldoklás bardója a testi hanyatlással kezdődik, és addig tart, amíg a tudat el nem válik tőle. Amíg élünk, négy elem: a föld, a víz, a tűz és a szél támasztja alá a tudatunkat, és ezek szabják meg észlelésünket. Haldoklás közben ezek az elemek sorra egymásba olvadnak, és végül, amikor a hétköznapok minden leple szertefoszlik, láthatóvá válik a tudat közvetlen valósága.
"Cering Szönam! Azért jöttünk, hogy segítsünk. Cering Szönam! Figyelj most jól! Cering Szönam, ütött a halálod órája! Ne félj! Most, hogy haldokolsz, tested alkotóelemei egymásba enyésznek. Úgy érzed, mintha hegyek közt préselődnél, mintha hullámokon hánykolódnál, mintha tűz emésztene, mintha erős szél sodorna el. Ez a haldoklás bardója. Itt az idő, hogy felismerd a saját természeted! Ne rémülj meg!"
"Ez a világ szilárdnak, tartósnak tűnik, pedig valójában nincs benne semmi maradandó. Az élet, akárcsak a víz, a hó és a jég, állandóan változik, alakot vált" - tanítja Pema Csödren."
2010. szeptember 12./vasárnap/14.00

Az élet vendége - Csoma legendárium 2006

(magyar film-etűd/magyarul beszélő/magyar-felirat 84’)
Rendező: Szemző Tibor/szöveg; Sári László/narrátor; Törőcsik Mari.

"Valamikor a XIX. század végén a legkíváncsibb magyar, Kőrösi Csoma Sándor elindult Ázsiába a maradék magyarok nyomába. Vajon mi történt vele a mérhetetlen úton? Akármi is, a százféle kaland, seregnyi élmény mind az időben elenyészett. Egy tudós-művész-vándor csapat e különös út és kalandos lélek történéseit most a maga eszközeivel fölidézte: Szemző Tibor végigjárta, Szaldják Taikyo lefényképezte, Roskó Gábor lerajzolta, Törőcsik Mari pedig – ahogyan a székely legendákban, valamint Sári László tibetológus fantáziájában Csoma hőstettei megelevenedtek – elmeséli.
Mert micsoda a film? Mese és tapasztalás… A keleti kultúrák tanításait számos nyelven visszhangzó, gazdagságában is egyszerű Csoma-legendárium, Az élet vendége az utóbbi évek egyik legszebb, legköltőibb, mozgóképes utazása."
2010. szeptember 14./kedd/16.00

Dalai Láma Reneszánsz I.

Renaissance I. 2009

(indiai film/angolul beszélő/magyar felirat 85’)

Rendező: Khashyar Darvich.

"A Dalai Láma Renaissance (I.) című film 12 díjat nyert és 40 nemzetközi filmfesztiválon került bemutatásra. A Millennium határán Tibet Dalai Lámája meghívott negyven nyugati vezető, innovatív gondolkodót az észak-indiai himalájai hegyek között lévő rezidenciájába, hogy megbeszélje velük a világ problémáit és azok megoldási lehetőségeit. Ami ezen a találkozón történt, felülmúlt minden várakozást. A 18 meghívott résztvevőből és az öt kamerából álló filmstáb rendkívül erőteljes anyagot hozott létre. A találkozó és a film szereplői közt megtaláljuk a kvantumfizikus Fred Alan Wolf-ot és Amit Goswamit, Dr. Michael Beckwith-et (a Titokból), a nemzetközi rádiós Thom Hartmannt, a forradalmár társadalomtudós Jean Houstont és még sok mindenki mást. Izgalmas párbeszédek, viták, gyönyörű felvételek, egzotikus tájak, és nem utolsósorban a tibeti és az indiai kultúra – együtt."

Dalai Láma Reneszánsz II.

Renaissance II.

Az ötletek forradalma

(indiai film/angolul beszélő/magyar felirat 100’)

Rendező: Khashyar Darvich/ narrátor: Harrison Ford.

"Hatalmas élmény találkozni Őszentsége a Dalai Lámával és beszélni vele korunk problémáiról, kihívásairól. Mi a mai kor Dalai Lámájának megoldása a világ bajaira? Ezen a különleges, őszinte és meghitt találkozón, a világ leginnovatívabb gondolkodói találkoztak a Dalai Lámával Őszentsége dharamszalai rezidenciáján, a Himalája hegyei között, Indiában, hogy megosszák gondolataikat egy jobb világ reményében. A Dalai Láma mélységesen együtt érző, de humorral teli személyisége, hatalmas bölcsességet sugároz szívünkbe és elménkbe.

A beszélgetés résztvevői között van: Michael Beckwith, Fred Alan Wolf, Amit Goswami, Jean Houston, Thom Hartmann, John E. Mack, Duane Elgin, Vicki Robin, David Korten, Elisabeth Sahtouris, Michael Toms, Brother Wayne Teasdale és más haladó gondolkodók. Néhány, a szóba került témák közül: spiritualitás, morál és etika, üzlet és gazdaság, környezetvédelem, oktatás, egészség és pszichológia, média és művészetek és még sok minden más. Legyünk tanúi ezeknek a meghitt beszélgetéseknek, hogy a nagy elmék egymás között, hogyan kutatják, szebb jövők lehetőseit."
2010. szeptember 10./péntek/20.00

2010. szeptember 12./vasárnap/20.00

2010. szeptember 17./péntek/20.00

Ez maradt Tibetből…

What remains of us… (2004)
(kanadai film/tibetiül beszélő/magyar felirat/ 77’)
Rendező: Francois Prevost/Hugo Latulippe.

Az emberiségnek szüksége van Tibetre
Tibetnek szüksége van az emberiségre
A XXI. század a spiritualitás százada lesz vagy nem lesz
(Malraux)

"Francois Prévost és Hugo Latulippe kanadai dokumentumfilmje 1996. és 2004. között készült Tibetben, a kínai hatóságok tudta nélkül. A filmet 2004. óta forgalmazzák. Eddig 12 díjat kapott. Így a 2004-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a kritikusok díját majd még ebben az évben a hollywoodi filmfesztivál legjobb nemzetközi dokumentumfilmjének nyilvánították. Témája a tibeti nép emberjogi helyzete és a megszálló kínai hatalommal szemben folytatott passzív ellenállása.
Egy indiai menekülttáborban született tibeti lány (Kalsang Dolma), kanadai állampolgárként 28 éves korában először utazik atyái földjére, Tibetbe. Honfitársai számára titokban videóüzenetet visz a száműzetésben élő Dalai Lámától azzal a céllal, hogy azokat a tibeti társadalom különböző csoportjai előtt lejátssza. A hallgatóság egy részének az elhangzottakkal kapcsolatos véleményét videó szalagra veszi. Drámai pillanatoknak lehetünk szemtanúi… A véleményüket nyilvánosan vállaló emberek tisztában vannak a kockázat mértékével és egyénenként döntenek. A felvételeken 103 tibeti ember látható."
2010. szeptember 11./szombat/16.00
2010. szeptember 14./kedd/18.00

Lhásza álmodik

Dreaming Lhasa (2005)

(indiai film/angol-tibeti nyelv/magyar felirat 90’)

Rendezők: Ritu Sarin és Tenzin Sonam.

"Karma, a tibeti filmrendező New Yorkból Dharamszalába utazik, a száműzetésben élő Dalai Láma székhelyére, hogy interjút készítsen Tibetből menekült emberekkel. Itt találkozik Dhonduppal, egy szűkszavú, magába zárkózott ex-szerzetessel, aki azért jött Indiába, hogy beteljesítse haldokló édesanyja utolsó kívánságát – eljutasson egy amulett-szelencét egy régen eltűnt tibeti ellenállónak. Karma ellenállhatatlan vonzalmat érez Dhondup iránt és mélyen beleássa magát a nyomozásba, ami egyszerre válik kalandozássá Tibet darabokra tört múltjában és utazássá önmaga megismerése felé."

Mulandóság – Őszentsége a XIV. Dalai Láma élettörténete

Imperamnence – Dalai Lama (2005)

(olasz-indiai film/angolul/magyarul beszélő 90’)

Rendező: Gautam Ghose.

"Ez az egyedülálló film Tenzin Gyatso, Őszentsége a XIV. Dalai Láma életútját kíséri végig. Tibet vallási vezetője hazáját 24 évesen, 1959-ben hagyta el. Azóta száműzetésben él, harcolva a béke és a szeret eszközeivel Tibet függetlenségéért és az emberek szabadságáért. A rendező megpróbálta bemutatni a Dalai Láma küzdelmes életét, egyben megragadni az Ő bölcsességét, átadni tapasztalatait és üzenetét a világnak. A 2005-ben készült alkotás számtalan megrázó és különleges felvételt tartalmaz."
2010. szeptember 12./vasárnap/16.00

Nap a felhők mögött

Sky behind of the clouds
(indiai film/angolul beszélő/magyar felirat)
Rendezők: Tenzin Sonam és Ritu Sarin.

"50 év telt el Tibet bukása óta. A Dalai Láma Tibet spirituális és világi vezetője, aki életének legnagyobb részét száműzetésben élte le, fáradhatatlanul keresi a békés megoldást Tibet számára és a kompromisszumot Kínával szemben. De erőfeszítései nem hoztak eredményt és a tibeti emberek egyre jobban kezdik elveszíteni a reményt.
2008 márciusában volt a legnagyobb forradalom Tibetben 1959 óta, amely felkelés elterjedt az egész országban. A tibeti nép egy pillanatra bemutatta a világnak vágyát a szabadságra és boldogtalanságát a kínai uralom miatt. Kína keményen megbüntette a tibetieket és ugyanebben az évben volt a pekingi olimpia is.
Amikor a nyugtalanság tetőfokára hágott Tibetben, a száműzetésben élő tibetiek Indiában csalódottan menetelést kezdeményeztek szülőföldjükre, meggyőződve arról, hogy ez az egyetlen cselekedet, amellyel támogatni tudják honfitársaikat. Eközben a világ mélységesen együttérez a tibetiekkel.
Ez az év nem csak dráma, hanem lehetőség is Tibet számára. Vajon a Dalai Láma középutas elképzelése, a buddhista hit talaján álló erőszakmentesség és kompromisszum, hoz-e áttörést?
A Nap a felhők mögött: Tibet harca a szabadságért. A neves tibeti filmrendező-páros Tenzing Sonam és Ritu Sarin egyedülálló filmet konstruáltak, amely tibeti szempontból mutatja be a Dalai Láma és népének megpróbáltatásait és erőfeszítéseit, amint állhatatosan küzdenek a szabadságért, szemben a világ legnagyobb és legerősebb nemzetének elnyomásával. A filmesek nagyon közel kerülhettek Őszentségéhez és végigkövették a szorosan egymást követő 2008-as eseményeket, úgy a tibeti tüntetéseket, a nemzetközi közvélemény reagálásait, mint a pekingi olimpia alatt folyó tárgyalásokat és azok megszakadását Őszentsége képviselői és a kínai kormány között.
A film háttere feltárja a személyi és történelmi, valamint spirituális és politikai kölcsönhatásokat a Dalai Láma azon erőfeszítései körül, hogy a drámai helyzetre, hogyan találjanak a tibetiek békés megoldást, mely kompromisszumon és párbeszéden alapul a fiatalabb generáció körében, akik türelmetlenek és konfrontációra készek."
2010. szeptember 12./vasárnap/18.00
2010. szeptember 17./péntek/16.00

Tibet: Buddhista Trilógia

Tibet: A Buddhist Trilogi 1997/2005
(angol film/angol felirat/magyar felirat 134’)
Rendező: Graham Coleman.

"Első Rész: A Dalai Láma, a kolostorok és az emberek
A trilógia nyitó része, melyet a Dalai Láma észak-indiai, dharamszalai rezidenciájában és az újra-épített Szera Kolostorban, ami a második legnagyobb kolostora volt a régi Tibetnek, forgattak, bemutatja a Dalai Láma kettős szerepét politikai vezetőként és szellemi tanítóként egyaránt. Elegáns stílusban a film összeszövi a személyes portrét a tibeti buddhista kultúra belső ismeretével, melynek átadási módjait közelről szemlélteti, ahogyan azokat a kolostorokban élénk vitákkal és magányos meditációkkal kifejlesztik.

Második Rész: Az Igazság Gyümölcsének kisugárzása

A trilógia második része rendkívüli hitelességgel utazik a kolostori élet titokzatos belső világának mélyére. A nepáli ősi faluban, Boudhában és a jógik elszigetelt hegyi barlangjainak helyszínén, a film végigköveti a Phulwary Szakja kolostor lámáinak szemlélődő elvonulásait, a kifinomult kozmogramm felépítését, és egy ősi, ’A Gyönyörű Ékkő Dísz’-ként ismeretes védelmező szertartás elvégzését. Tarának, a női istenségnek szertartásos megidézése által, azokat a rosszakaratú erőket, melyek ártanának a közösségnek, meghívják és mágikusan átalakítják. A feliratos kommentár által, mely a nagy XX. századi mester, Dudzsom Rinpocse tanításain alapul, a tantrikus buddhizmus lényege erőteljesen feltárul előttünk.

Harmadik Rész: A érzékek földjei

Ladaknak fenséges hegyi tájain, a harmadik rész egy meditációt mutat be, ami a mulandóságról, valamint a tudat, a test és a környezet közötti kapcsolatról szól. Végigköveti a szerzetesek és a földművesek egy napját, ami a közösség egyik halottjára adott válasszal végződik, a kolostorbéliek mozgó szertartásának megingathatatlan bemutatásával. Ahogyan a Tibeti Halottaskönyvben áll, az eltávozottat átvezetik a halál és születés közötti álomszerű köztes állapoton."
2010. szeptember 10./péntek/18.00
2010. szeptember 14./kedd/20.00
2010. szeptember 17./péntek/18.00

Tibetben a lélek (2006)

(magyar dokumentumfilm/magyar nyelven 86’)
Rendező: Tolvaly Ferenc.

"Santiago de Compostela után a második állomás Tibet, az úti cél pedig a Kailasza, a keleti vallások legszentebb hegye. Tolvaly Ferenc öt hetet töltött Tibetben. Időnként olyan veszélyes helyeken járt, ahová, sok fizikailag vagy mentálisan felkészületlen zarándok a legnagyobb igyekezet ellenére sem jutott el. Vándorolt ötezer méter feletti magasságban, hóborította kietlen pusztaságban, dacolva porral, széllel, az éjszakai hideggel és a nappali forrósággal, míg végül rátalált valódi céljára, a Csendre amely visszavezette önmagához, és választ adott a kérdéseire."
2010. szeptember 13./hétfő/16.00

Tibet története I-II

History of Tibet I-II (2000)
(angol dokumentumfilm/angol nyelven/magyar felirat 90’)
Rendező: DIIR/BBC.
I. Az elveszett misztérium/The lost mistery (1904.-1949.)
I. A bambusz függöny lehull/The bamboo curtain falls (1950.-1980.)

"A két részes dokumentumfilmben ritka képsorok láthatók a kínai uralom előtti, valamint az azt követő időszakokból. Hétköznapokat és ünnepeket, lámákat és a tibeti politikában szerepet játszó méltóságokat, nyugalmas életképeket és rettenetes tragédiákat, de elsősorban a fiatal XIV. Dalai Lámát bemutató filmkockákat láthatunk a kiválóan szerkesztett filmben, amelyben Tibet újkori történelmének korai szakasza is jól nyomon követhető."
2010. szeptember 13./hétfő/18.00
2010. szeptember 16./csütörtök/18.00

Tibet, az elveszett ország

(magyar dokumentumfilm/magyar feliratos/magyarul beszélő 86’ - 2006)
Rendező: Izing Róbert/Janzsó Viktor.

"A közel másfél órás magyar dokumentumfilm az évtizedek óta Dharamszalában élő tibeti menekült közösséget és az emigrációban működő tibeti kormányt mutatja be rendkívül hitelesen. A rendezők Izing Róbert és Janzsó Viktor javára írandó, hogy a tibeti helyzet valóságos bemutatását széles körű előzetes kutatómunkára alapozták, amit a helyszíni felvételek külön hitelesítenek. A filmben nyilatkozik Őszentsége a Dalai Láma, valamint Szamdong Rinpocse a tibeti emigráns kormány miniszterelnöke is, valamint számos Dharamszalában dolgozó tibeti kormány-szervezet képviselője."
2010. szeptember 15./szerda/16.00

Tibeti Jógik – hagyaték az utókornak

The Yogis of Tibet (2002)
(amerikai dokumentumfilm/angol nyelv/magyar felirat 80’)
Rendező: Phil Borack/Jo Borack.

"A jógi olyan személy, aki éveket tölt magányos elvonulásban, testet-lelket átalakító titkos gyakorlatokat végez, és ezek segítségével rendkívüli módon képes uralni testét és szellemét. A jógik közül néhányan, bár valaha a világ legvisszavonultabb emberei voltak, most páratlan őszinteséggel lépnek elő, hogy megmenthessék ezeréves örökségüket az útókor számára. E jógik tiszteletére készült ez a film."
2010. szeptember 16./csütörtök/16.00

Titkos küldetés Tibetbe

Undercover Tibet (2008)
(angol film/angol-tibeti hang/tibeti-magyar felirat 60’)
Rendező: Jezza Neumann/Tash Despa.

"Tash Despa, most már Londonban élő tibeti menekült visszatér Tibetbe lelkiismeretének titkos küldetésétől vezérelve. Tash saját viszontagságos életére visszatekintve, szeretné, ha a tibetiek saját maguk mondanák el, hogyan élnek saját hazájukban a kínai megszállás alatt. Megrázó vallomások, beszámolók és vádak hangzanak el és láthatók a filmkockákon. Sok tibeti, érthetően nem vállalta az arcát a kamera előtt a hatóságok bosszújától tartva, de többen végső elkeseredésükben, hatalmas bátorságról tanúbizonyságot téve a világ és kínzóik szemébe mondja: egy nap az ember nem tehát mást, mint hogy visszaüt."
2010. szeptember 11./szombat/20.00
2010. szeptember 13./hétfő/20.00
2010. szeptember 16./csütörtök/20.00

Tíz kérdés a Dalai Lámához

Ten Questions for the Dalai Lama (2006)
(am./angolul beszélő/magyar felirat 115’)
Rendező: Rick Ray.

"Rick Ray korunk alapvető kérdéseit vizsgálja meg a Dalai Láma bölcsességein és a saját indiai utazásának tapasztalatain keresztül. Hogyan lehet összeegyeztetni a békés ellenállást az erőszakkal? Miért tűnnek a szegények boldogabbnak a gazdagoknál? Mi lehet a hagyomány szerepe a jövő társadalmában? Életrajz, filozófia, kaland és politika keveredik a ritka – Tibetben rejtett kamerával felvett – jeleneteket is tartalmazó filmben."
2010. szeptember 15./szerda/20.00

A Gyógyító Kék Buddha I-II.

Blue Buddha
(kanadai film/angolul beszélő/román-magyar felirat 90’)

I. A Gyógyító Kék Buddha útja
II. A Gyógyító Buddha Oroszországban

"A Gyógyító Kék Buddha című film kiváló összefoglalója a tibeti gyógyászat történetének. A film üzente, hogy a buddhista és bon tradíció alapjain nyugvó hagyományos tibeti gyógyászat holisztikus és természethez közeli szemléletével jó forrásul szolgálhat a mai alternatív gyógyászati módszereknek. A történet a gyógyító hagyomány mitikus korszakába vezet vissza és mindvégig utal a szellemi tradícióval való szoros összefüggéseire. A film bemutatja a tibeti gyógyászat jelenlegi helyzetét és lehetőségeit valamint rendkívüli térhódítását szerte a világon, különösen az orosz Szibériában. A második rész egy Burjátiában élő tibeti hagyománnyal gyógyító láma munkásságát és hétköznapjait mutatja be. A két részes dokumentumfilm, saját lehetőségein belül kiváló, magas szintű ismeretterjesztő anyag, amely teljes képet tud nyújtani a ma is praktikusan működhető holisztikus gyógyászat gyökereiről."
2010. szeptember 10./péntek/16.00
2010. szeptember 15./szerda/18.00

Forrás: Sambhala

4 megjegyzés:

fruschka írta...

ez érdekes lehet, talán elmegyünk majd valamelyikre.

P. Z. írta...

A Kundunt ne hagyd ki, ha még nem láttad. Alapmű ebben a témában. A Hét év Tibetben is elég jó Brad Pittel. Ugyanannak a témának egy kicsit más szempontú megközelítése. A dokumentumfilmek többségét még én sem láttam.

fruschka írta...

oké, köszi az ajánlást!

P. Z. írta...

Egy kis kedvcsináló:
www.youtube.com/watch?v=TW2USm6wTSA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...